7 tips voor de mooiste portretfoto’s

Mensen zijn elke dag anders. Met portretfotografie raak je dus nooit uitgeschoten, je ‘landschap’ verandert dagelijks. Ook als je dezelfde personen fotografeert. Reden genoeg om regelmatige leuke portretfoto’s te nemen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. In dit artikel 7 tips om de mooiste portretfoto’s te maken.

1. Verberg het gezicht

Door een deel van het onderwerp te verbergen kun je de foto vaak interessanter maken. Het beeld wordt er spannender door. Je kunt iemands gezicht op vele verschillende manieren verbergen. Bijvoorbeeld door het te bedekken met haren, handen of kleding. Ook kun je de handen van je model gebruiken, of bijvoorbeeld een hoed..

Mika op Kos
1/800 sec – f/5.6 – ISO 100 @ 35mm

2. Vermijdt oogcontact

Portretfoto’s gaan vaak om de ogen. Een model dat recht in de camera kijkt kan ontzettend aansprekende foto’s opleveren. Het is echter ook leuk om foto’s te maken waarbij je het oogcontact vermijd. Bijvoorbeeld doordat je onderwerp naar iemand anders kijkt of maar iets buiten beeld.

Wanneer je onderwerp niet in de camera kijkt is het goed om wat ‘kijkruimte vrij te houden in de richting waar je model kijkt. Bij voorkeur heeft de kijkrichting de meeste ruimte tot de rand van de foto ten opzicht van de andere kant.

Imke overloon
1/250 sec – f/3.5 – ISO 800 @ 200mm

3. Draai je camera

Fotografeer jij portretten steevast in de zogenaamde ‘portretstand’ oriëntatie (de hoogte is langer dan de breedte) van je camera? Wissel het dan ook een keertje af. Een portret doet het namelijk uitstekend in de ‘landschapstand’, waarbij de foto in de breedte langer is dan in de hoogte. Sterker nog, ik fotografeer bijna al mijn portretten in de landschapstand. In zo’n geval moet je juist eens afwijken en de camera in de portretstand gebruiken.

Niek
1/40 sec – f/2.8 – ISO 400 @ 24mm
Natuurlijk kun je ook vaak achteraf de uitsnede van je foto veranderen zodat de oriëntatie uiteindelijk afwijkt van je originele foto. Probeer in dit verband ook eens een foto met een vierkante uitsnede. Ook dit kan een krachtig beeld opleveren. Grappig detail; regeltjes zoals de regel-van–derden werken ook gewoon op het vierkante beeldformaat.

Een alternatief is overigens ook het draaien van de camera zonder dat je specifiek in de portret- of landschapmodus schiet; gewoon ergens willekeurig er tussen in. Wie zegt dat een foto altijd netjes recht moet staan?

4. Kies een afwijkend standpunt

De meeste portretfoto’s worden genomen op ooghoogte. Dat geeft namelijk een prettig beeld en is in de meeste gevallen een prima keuze. Probeer echter ook eens zo nu een dan een afwijkend standpunt. Je kunt bijvoorbeeld een laag of juist een erg hoog standpunt kiezen. Zo kun je een verrassend portret fotograferen die er echt uit springt.

Robin en cadeau's
1/30 sec – f/1.4 – ISO 1250 @ 50mm

5. Gebruik een teleobjectief

Mijn 35mm f/1.4 is één van mijn favoriete objectieven wanneer ik portretfoto’s maak, je kunt er namelijk ook mooi een stuk van de omgeving mee vast leggen. Wil je het jezelf echter makkelijker maken pak dan je teleobjectief uit je fototas.

Met een teleobjectief kun je vanaf een wat grotere afstand toch je model van dichtbij op de foto zetten. Het grote voordeel hierbij is dat je achtergrond door het objectief snel onscherp wordt. Hierdoor krijg je een mooie zachte onopvallende achtergrond, zelfs als er geen rustige achtergrond op de locatie is.

Jens
1/160 sec – f/2.8 – ISO 800 @ 130mm
Wanneer ik mijn 70-200mm f/2.8 objectief op mijn camera zet is het bijna onmogelijk om geen mooie portretfoto’s te maken. Met een afstandje van twee tot drie meter tot je onderwerp en een redelijk groot diafragma (laag getal) heb je eigenlijk altijd een mooie waas achter je onderwerp.

6. Gebruik de voorgrond

Als je dan toch je teleobjectief op je camera hebt zitten, maak dan ook eens een foto waarbij je op de voorgrond -vlak bij je camera- nog iets voor het beeld laat staan. Door de kleine scherptediepte wordt ook de voorgrond onscherp en zo kun je bijvoorbeeld een bloem als een mooie kleurrijke waas in de voorgrond mee laten spelen.

Het effect werkt vooral goed wanneer je tussen planten of bloemen door fotografeert. Zorg ervoor dat het zicht van je model niet bedekt wordt door je voorgrond. Onthoudt dat bij een goede portretfoto’s eigenlijk altijd de ogen scherp in beeld moeten zijn.

Nick judith huwelijk
1/200 sec – f/5.0 – ISO 100 @ 165mm

7. Dure apparatuur niet nodig

Hierboven noem ik een aantal prijzige objectieven voor het maken van portretfoto’s. Gelukkig heb je deze zeker niet nodig om mooie foto’s te maken! Ook met de goedkoopste spiegelreflex (of compactcamera) en een 50mm f/1.8 objectief van amper 100 euro kun je al prachtige portretfoto’s maken.

Gebruik vooral de camera die je bij je hebt. Tegenwoordig is dat vaak je mobiele telefoon. Ook daarmee kun je al erg leuke portretfoto’s maken! Uiteindelijk gaat het bij portretfotografie over de mensen.

Janneke
1/60 sec – f/3.5 – ISO 100 @ 50mm

Elja Trum De auteur; Elja Trum
Elja Trum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s