Geborsteld aluminium

Foto Fifo Color

Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op http://www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je opletten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een type materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. Ditmaal alle aandacht voor geborsteld aluminium.

Wat is geborsteld aluminium?

Dit is een afwerkingsvorm van dibond. Het wordt ook wel geborsteld dibond genoemd. Dibond is een sandwich-plaatmateriaal dat bestaat uit diverse lagen en materiaaltypes. Aan de buitenzijden (voor- en achterzijde) zit een dunne laag aluminium voorzien van een witte lakkleur. Als je gaat voor de geborstelde variant, zit er geen witte basislaag overheen. De kern wordt gevormd door een stevige kunststofplaat. Hierdoor ontstaat een strakke, vormvaste en fraaie basis voor de afbeelding.

Wat zijn de eigenschappen van dit materiaal?

Geborsteld dibond heeft een aluminium of rvs-look. In het geval van geborsteld aluminium is het dekkende wit, de basislaag weggehaald. Hierdoor blijft het aluminium materiaal door het beeld heen goed zichtbaar in de lichte partijen en krijgt het geheel een high-tech uitstraling. Dibond panelen zijn vormvast en zowel water- als zonlichtbestendig, dit maakt het materiaal zeer geschikt voor binnen- en buitengebruik. Het materiaal is licht, stevig en duurzaam.

Waar moet je op letten bij de keuze van dit materiaal?

Niet alle beelden komen goed tot hun recht op geborsteld aluminium. Om het effect van het materiaal volop te benutten, moet de afbeelding wel geschikt zijn. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat het beeld voorzien wordt van een hoger contrast. Zorg daarnaast voor enkele witte (overbelichte) partijen in het beeld. Vooral bij de versies zonder wit basislaagje moet je rekening houden met het materiaal. Kies voor robuuste afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld een industriële setting, auto’s of motoren, of een foto van een stoer persoon, als een bokser.

Wanneer kies je niet voor geborsteld aluminium?

Geborsteld aluminium is een stoer, robuust materiaal. Ga je voor een ingetogen beeld? Of heb je een foto van lieflijk, kwetsbaar tafereel? Kies dan voor canvas, ART Paper of fotopapier. Het geborstelde aluminium is niet geschikt voor hele lichte afbeeldingen. Zwart-wit komt wel weer heel mooi uit op het materiaal.

Extra mogelijkheden?

Je kunt kiezen voor verschillende ophangsystemen. Nog meer mogelijkheden? Kijk op http://www.fifocolor.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: